2010. június 3.

Nem mondom, hogy orvost akarok játszani, de érdekel!

Hoffa betegség

"A térdizület felépítésében a combcsont (femur) condylusai, a sípcsont (tibia) condylusai és a térdkalács (patella) vesznek részt. ezeket a csontokat bonyolult szalagrendszer és erős izületi tok köti egybe izületté, illetve a condylusok közötti inkongruencia kitöltéséért rostporcos meniscusok felelnek. A térdizület alsó felében a térdkalács és főleg a tibialis felszín között tér kitöltéséért egy zsírtest, a Hoffa test a felelős.


A Hoffa betegség a térdizület ezen patella alatti, un. subpatellaris zsírszövetének traumás megbetegedése, amikoris - főleg hirtelen nyújtásnál - térdfájdalom jelentkezik, mert a subpatellaris zsír a tibia és a femur condylusai közé becsípődik. Ennek oka lehet trauma, illetve egyéb noxa következtében a Hoffa zsírtest hypertrophiája, mely bizonyos egyéneknél a térd extensiója során becsípődik a tibia és a femur condylusai közé, de a térdizület insatbilitása pl. szalagelégtelenség is kialakíthat hajlamosító anatómiai helyzetet. Főleg fiatal sportolókon, atlétákon jelenkezik.


A betegséget egy német sebész, Albert Hoffa írta le először 1904-ben. tünetei közé tartozik a fájdalom, duzzanat és a térd mozgásterjedelmének csökkenése. A fájdalom az esetek döntő többségében infrapatellaris. meniscussérülés tüneteit utánozhatja. A Hoffa jel pozitivitása - a térdizületnél, főleg infrapatellarisan jelentkező fájdalom a térd hirtelen extensiójára - igazolja az elváltozást. Ultrahang, illetve MR vizsgálat pontos diagnózist ad. Szövettanilag a zsír hypertrophiája, fibrosis, elmeszesedés, illetve helyenként bevérzés figyelhető meg.


Terápiája konzervatív, pihentetés, szükség esetén gyulladáscsökkentés, esetleg fizioterápia. hosszas fennállás után sebészi beavatkozás jön szóba, mely manapság arthroscoposan elvégezhető."

No a szakorvosom még nem látta az ultrahang eredményt, de a vizsgálóval elbeszélgettem, így merült fel ennek is a neve. Bizony egy 25x30x35 valami van a térdkalácsom mellett, aminek nem kellene ott lenni. Nem kecsegtetnek túl jóval, az ultrahangon a műtétet tutira mondták..

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Közreműködők